Moeders: of ze nu onze eerste lachjes hebben getroost, ons hebben leren fietsen of ons de belangrijkste levenslessen hebben bijgebracht, moeders zijn altijd een onmisbaar deel van ons leven.

Dit jaar willen we onze moeders extra in de bloemetjes zetten en ze laten zien hoe speciaal ze voor ons zijn. Of het nu een ontbijt op bed is, een zelfgemaakte kaart vol met liefdevolle woorden, of gewoon quality time samen doorbrengen – het gaat erom dat we laten zien dat we dankbaar zijn voor alles wat ze voor ons doen.

Dus laten we samen Moederdag vieren!

Verras je moeder met een heerlijke gezonde veganistische cake

Vegan cake met Chai kruiden en sinaasappel

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels Chai thee
  • 1 eetlepel Chia zaad
  • 85ml amandelmelk
  • 1 theelepel appelcider
  • 1 banaan (prak deze alvast)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels geraspte sinaasappelschil
  • 225gram havermeel
  • 35gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereiding:

  1. Bereid de chai thee voor: meng 4 eetlepels theebladeren met 6 eetlepels kokend water. Laat de thee 10-15 minuten trekken, afgedekt.
  2. Maak intussen het ‘chia-ei’ klaar: meng het chiazaad met 2,5 eetlepel water en laat het minstens 5 minuten staan.
  3. Bereid de vegan ‘karnemelk’ voor door 85 milliliter amandelmelk en 1 theelepel appelazijn te roeren. Laat dit mengsel 10 minuten staan.
  4. Zeef de thee en giet het in een grote kom. Voeg het chia-ei, de vegan ‘karnemelk’, geprakte banaan, vanille-extract, gesmolten kokosolie, ahornsiroop en geraspte sinaasappelschil toe aan de kom.
  5. Meng in een aparte kom het havermeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en bakpoeder.
  6. Voeg de droge ingrediënten in drie tot vier delen toe aan de natte ingrediënten en mix goed tot een glad beslag ontstaat.
  7. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake gedurende 50-55 minuten in het midden van de oven. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  8. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem op een taartrooster plaatst om verder af te koelen. Snijd daarna in stukken en geniet ervan!

Dit recept is afkomstig van vegan bak en kookspecialist Lenna Omrani. Je vindt haar website hier.