Wij zijn fan van de gezonde en lekkere gluten- en melkvrije recepten van Marike Bol en wij delen dan ook graag haar recepten met jullie.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 150 gram glutenvrij havermeel of rijstemeel
  • 100 gram amandelmeel
  • snufje zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 2tl kaneel
  • 3 eieren
  • 225 gram appelmoes
  • 35 gram (gesmolten) kokosolie of boter
  • 60 gram appelstroom of keukenstroop
  • 2tl vanille-extract
  • 1tk baking soda en een scheutje citroensap
  • (eventueel 50-75ml plantaardige melk als het beslag te stevig blijft)

Benodigd:

  • mengkom
  • spatel
  • cakevorm 21 tot 25 cm

Let’s get started:

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius met zowel boven- als onderwarmte. Bedek de cakevorm met bakpapier om plakken te voorkomen.
  2. Plaats alle benodigde ingrediënten in een grote mengkom. Voeg als laatste de opgeloste baking soda toe. Roer alles goed door tot een gelijkmatig beslag ontstaat. Als het beslag te dik lijkt, kan het helpen om een scheutje plantaardige melk toe te voegen totdat het de consistentie heeft van typisch cakebeslag.
  3. Proef het beslag om te controleren of de smaak naar wens is. Voeg indien nodig meer zoetstof of speculaaskruiden toe om de smaak te versterken.
  4. Giet het bereide beslag gelijkmatig in de voorbereide cakevorm. Plaats enkele ontpitte dadels in het beslag en strooi er amandelschaafsel en eventueel pecannoten overheen ter decoratie.
  5. Bak de gezonde speculaascake gedurende ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin is. Controleer met een tandenstoker of de cake gaar is door deze in het midden te steken; als de tandenstoker er schoon uitkomt, is de cake klaar.
  6. Laat de cake even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

 

Geniet van deze lekkere, gezonde, glutenvrije en lactosevrije traktatie!