Preventie positief voor prestatie, concentratie en gemoedstoestand

De oude wijsheid “voorkomen is beter dan genezen” geldt niet alleen voor individuen, maar ook voor organisaties. Een gezonde werknemer is productiever, gelukkiger en minder vaak afwezig. Dit heeft directe gevolgen voor de bedrijfsprestaties en de algehele werksfeer. Ziekteverzuim en burn-outs zijn kostbare problemen voor bedrijven. Niet alleen zijn er de directe kosten van vervanging en verzuim, maar ook de indirecte kosten zoals verminderde productiviteit en het verlies van kennis en ervaring.

Preventief Medisch Onderzoek (PMO) biedt bedrijven de mogelijkheid om potentiële gezondheidsproblemen bij medewerkers in een vroeg stadium te voorkomen. Dit kan variëren van fysieke gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, tot mentale problemen zoals stress en burn-out. Door vroegtijdig in te grijpen en vooral te focussen op een gezonde leefstjil, kunnen deze problemen worden aangepakt voordat ze leiden tot langdurig verzuim.

De rol van de werkgever

Werkgevers hebben een steeds grotere verantwoordelijkheid gekregen in het bevorderen van de gezondheid van hun werknemers. Dit komt deels door maatschappelijke veranderingen, maar ook door de toenemende wetenschappelijke inzichten in de voordelen van een gezonde werkomgeving. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die investeren in gezondheid en welzijn een hogere medewerkerstevredenheid, een lager verloop en betere bedrijfsresultaten rapporteren.

Het aanbieden van PMO’s is een van de manieren waarop werkgevers deze verantwoordelijkheid nemen. Maar het gaat verder dan alleen fysieke gezondheid. Steeds meer bedrijven erkennen ook het belang van mentale gezondheid, en bieden daarom programma’s aan die stressmanagement, mindfulness, en psychologische ondersteuning bevorderen.

Technologie en gezondheid op de werkvloer

De opkomst van technologie speelt een cruciale rol in deze ontwikkeling. Wearables zoals fitnesstrackers en apps voor stressmanagement maken het voor werknemers gemakkelijker om hun eigen gezondheid te monitoren en aan te passen. Werkgevers maken hier handig gebruik van door dergelijke technologieën te integreren in hun gezondheidsprogramma’s. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor medewerkers om aan hun gezondheid te werken, maar biedt ook waardevolle data voor het bedrijf om hun welzijnsprogramma’s te verbeteren.

PMO, preventieve leefstijlverandering minder verzuim

Het investeren in PMO’s is een win-win situatie voor zowel werkgevers als werknemers. Voor werkgevers betekent het een gezonder, gelukkiger en productiever personeelsbestand, wat uiteindelijk bijdraagt aan betere bedrijfsresultaten en minder verzuim. Voor werknemers betekent het dat hun gezondheid serieus wordt genomen, wat bijdraagt aan hun welzijn, vitaliteit en werktevredenheid.

Ook op maatschappelijk niveau zijn de voordelen groot. Door proactief in te zetten op gezondheid, kunnen gezondheidskosten worden verlaagd en kan de druk op de zorg verminderd worden. In een tijd waarin de zorgkosten blijven stijgen en de werkdruk toeneemt, zijn dergelijke preventieve maatregelen meer dan welkom.

Conclusie

De trend dat werkgevers steeds meer investeren in de gezondheid van hun medewerkers, is een positieve ontwikkeling die voordelen biedt voor alle betrokkenen. Preventief Medisch Onderzoek speelt hierbij een sleutelrol en laat zien dat een proactieve aanpak niet alleen ziekte kan voorkomen, maar ook een cultuur van gezondheid en welzijn binnen bedrijven kan bevorderen.

Gezondheid is niet langer enkel de verantwoordelijkheid van de individuele werknemer; het is een gezamenlijke inspanning geworden waar werkgevers een centrale rol in spelen. Deze investering in de toekomst betaalt zich dubbel en dwars terug. Voor bedrijven die nog niet actief bezig zijn met het welzijn van hun medewerkers, is nu de tijd om in te stappen en de voordelen te ervaren van een gezonder en gelukkiger personeelsbestand.

Wil je wat leuke voorbeelden uit de praktijk zien? NOS ging langs bij bedrijven die PMO en gezondheid op de werkvloer al veelvuldig inzetten. Bekijk de video hier. 

VicoBlue wilt samenwerken met bedrijven

Ben jij ondernemer van een bedrijf die zelf ook bij wilt dragen aan de gezondheid en het welzijn van zijn of haar medewerkers zodat de werknemer zich fitter en gezonder voelt, de prestaties omhoog gaan en het verzuim wordt teruggedrongen? Wij vinden het belangrijk dat hierbij wordt gefocust op een advies op maat, want niet iedereen is hetzelfde. Onze leefstijlconcepten en laboratoriumonderzoeken creëren een meten = weten aanpak met een gepersonaliseerd advies voor iedere werknemer.

Meer weten? Neem dan hier contact met ons op.