Op weg naar gerichte behandeling voor langdurige Covid-19 klachten

Deze week zijn in Nederland de eerste post-COVID expertisecentra geopend. In Maastricht, Amsterdam en Rotterdam kunnen volwassenen nu terecht voor specialistische zorg en begeleiding bij langdurige COVID-19-klachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid. Deze centra zijn opgezet om patiënten te helpen én meer kennis te ontwikkelen over de complexe symptomen die gepaard gaan met langdurige COVID.

Wat bieden de centra?

Patiënten kunnen in deze centra terecht na doorverwijzing door de huisarts. Er wordt gewerkt met multidisciplinaire teams, waaronder longartsen, neurologen en fysiotherapeuten, die behandelingen op maat bieden. Het betreft dus een persoonlijke aanpak waarbij er gekeken wordt naar de individuele situatie en problemen. Naast directe patiëntenzorg is wetenschappelijk onderzoek een belangrijke pijler van deze centra. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van post-Covid en om effectieve behandelmogelijkheden te ontwikkelen die verder gaan dan de huidige zorgopties.

Waarom zijn deze centra nodig?

Sinds de COVID-19-pandemie blijven veel mensen kampen met langdurige gezondheidsklachten, ook bekend als long-Covid. Dit heeft geleid tot een toenemende vraag naar gespecialiseerde zorg. De centra richten zich daarom op een wetenschappelijke aanpak, waarmee zij willen bijdragen aan nationale en internationale inzichten over de impact van Covid -19 op lange termijn. Hoewel deze centra nu vooral volwassenen behandelen, wordt er ook gewerkt aan centra voor kinderen, onder meer in Utrecht.

Wat betekent dit voor patiënten?

Deze centra bieden hoop voor duizenden mensen die tot nu toe zonder duidelijke behandelmethode leefden. Door de samenwerking tussen de centra, die elk verbonden zijn aan universitair medische centra, wordt expertise gebundeld en kennis gedeeld. Patiënten profiteren hierdoor van vernieuwende zorg én betere nazorg. Met een doorverwijzing van hun huisarts kunnen mensen met aanhoudende Covid -klachten de eerste stappen zetten naar herstel.

Long-Covid, klachtenpatronen en VicoBlue

Naast de zorg in post-Covid centra kan een gezonde leefstijl een grote bijdrage leveren aan het herstel van long-Covid klachten. Studies tonen aan dat factoren zoals goede voeding, regelmatige beweging en voldoende rust een positief effect kunnen hebben op het energieniveau en de algehele gezondheid. Omdat long Covid klachten als vermoeidheid en kortademigheid verergert, helpen een uitgebalanceerd dieet en zachte beweging – zoals wandelen of yoga – het lichaam te versterken zonder overbelasting.

Mindfulness en stressmanagement kunnen ook waardevol zijn, omdat langdurige klachten vaak leiden tot mentale belasting. De centra moedigen patiënten aan om hun leefstijl aan te passen, omdat dit bijdraagt aan zowel lichamelijk als mentaal herstel. Gezonde gewoontes maken patiënten veerkrachtiger en ondersteunen de behandelingen die zij in de centra ontvangen. Dit is iets waar wij als VicoBlue voor staan.

Bij VicoBlue geloven we in de kracht van gepersonaliseerde gezondheid, waarbij een gezonde leefstijl een belangrijk fundament vormt voor herstel en welzijn. Onze missie is om mensen te helpen hun gezondheid duurzaam te verbeteren door middel van wetenschappelijk onderbouwde testen en adviezen op maat. Dit is dus ook essentieel voor mensen met long-Covid. Een uitgebalanceerde leefstijl met aandacht voor beweging, voeding, en stressmanagement draagt bij aan een sneller herstel en verhoogt de kwaliteit van leven.

Lees hier meer over onze aanpak.