Ziekteverzuim

Ziekteverzuim vormt voor veel organisaties een grote kostenpost en kan de efficiëntie en productiviteit aanzienlijk verminderen. In Nederland ligt het ziekteverzuimpercentage gemiddeld tussen de 4% en 5%, wat betekent dat op een willekeurige werkdag één op de twintig medewerkers afwezig is door ziekte. De oorzaken van ziekteverzuim zijn divers, maar vaak spelen factoren als stress, burn-out, fysieke klachten (zoals rug- en nekpijn), en langdurige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes een grote rol. Stressgerelateerde klachten, waaronder burn-out, zijn tegenwoordig een van de meest voorkomende redenen voor langdurig verzuim.

Vitaliteit op de werkvloer (PMO)

Vitaliteit omvat meer dan alleen fysieke gezondheid; het gaat ook over energie, motivatie en mentale veerkracht. Vitaliteit zorgt ervoor dat medewerkers energiek en betrokken zijn, waardoor ze productiever en gelukkiger worden in hun werk. Bedrijven met een vitale werkcultuur hebben vaak minder ziekteverzuim, hogere productiviteit en een positievere werksfeer. Maar hoe kunnen bedrijven deze vitaliteit effectief ondersteunen? Preventief medisch onderzoek (PMO) is een onderdeel van de verplichting van bedrijven om te werken aan de gezondheid en vitaliteit van medewerker. Vaak omvat een standaard PMO een vragenlijst om inzicht te krijgen in de status. Ook worden er veel kortingen op sportlidmaatschappen gegeven. Vitaliteit op de werkvloer en het meetbaar maken hiervan is echter vrij uniek.

Rol van laboratoriumonderzoek

Laboratoriumonderzoek biedt bedrijven een waardevol middel om inzicht te krijgen in de vitaliteit van hun werknemers. Met een uitgebreid bloedonderzoek kunnen gezondheidsrisico’s, zoals vitaminetekorten, ontstekingswaarden en hormonale disbalansen, vroegtijdig worden opgespoord. Dit maakt het mogelijk om preventief in te grijpen, waardoor medewerkers gezonder blijven en minder vaak uitvallen.

Bij ons laboratorium LHM Diagnostiek worden bloed- en leefstijlonderzoeken op maat aangeboden voor bedrijven, zodat zij inzicht krijgen in de specifieke gezondheidsrisico’s binnen hun team. Dit gebeurd uiteraard wel op volledig anonieme basis. Het voordeel van deze aanpak is dat werkgevers gerichte verbeteringen kunnen doorvoeren op basis van concrete gezondheidsdata. Aan de andere kant kunnen werknemers werken aan hun gezondheid en vitaliteit en zijn ze ook buiten de werkvloer om fysiek en mentaal fitter. Met de aanvullende leefstijlonderzoeken worden specifieke adviezen meegegeven aan de werknemer om te werken aan de knelpunten en vitaliteit.

LHM Diagnostiek en PREPTIC werken samen voor jou als werkgever

Met bloed- en leefstijlonderzoek kunnen bedrijven hun medewerkers helpen om een startpunt te vinden voor een gezondere leefstijl. LHM Diagnostiek en hun partnerschap met PREPTIC biedt bedrijven de mogelijkheid om met professioneel bloed- en leefstijlonderzoek en deskundig advies een vitale werkplek te creëren. Dankzij de combinatie van preventief medisch onderzoek, laboratoriumonderzoek en advies op maat kunnen medewerkers niet alleen hun gezondheid verbeteren, maar ook hun werkplezier en prestaties verhogen.

Conclusie

Door te investeren in vitaliteit op de werkvloer, met preventieve methoden zoals bloedonderzoek en focus op leefstijl, dragen bedrijven bij aan een cultuur van welzijn en energie. De samenwerking met een gespecialiseerde partner zoals LHM Diagnostiek maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in gezondheidsrisico’s, waardoor bedrijven gerichte acties kunnen ondernemen. Het resultaat is een werkomgeving waarin medewerkers niet alleen fysiek gezond zijn, maar ook mentaal weerbaar en gemotiveerd blijven.

Wil je meer weten over hoe bloed- een leefstijlonderzoek kan bijdragen aan de vitaliteit binnen jouw organisatie? Bezoek dan LHM Diagnostiek en ontdek hoe zij jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het pad naar een gezondere en productievere werkplek.