De stijgende trend

Recente gegevens laten zien dat het aantal kankergevallen in Nederland blijft stijgen. Wist je dat ongeveer de helft van alle Nederlanders op enig moment gediagnosticeerd worden met kanker? Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft de statistieken van het aantal kankerdiagnoses per jaar vanaf het jaar 1990 tot nu uitgezet in een grafiek. Hierin is te zien dat in 1990 slechts 57067 incidenten zijn gerapporteerd. In 2000 waren dit er 70313 en in 2022 is dit aantal gegroeid naar 124109. Dit betekent concreet dat de kans op het krijgen van kanker tussen 1990 en 2019 voor vrouwen is toegenomen van 33 naar 47% en voor mannen van 40 naar 54%. Cijfers laten ook zien dat de kans op kanker bij mensen jonger dan 50 jaar ook enorm is toegenomen in de afgelopen jaren, Het IKNL spreekt dan ook de zorgen uit voor de groei in de komende 10 jaar.

Meest voorkomende kanker in Nederland

Borstkanker is de kankersoort die in Nederland het vaakste voorkomt, gevolgd door huidkanker en longkanker. Ook prostaatkanker en darmkanker komt vaak voor. Het goede nieuws is dat deze vormen van kanker ook steeds vaker wetenschappelijk onderzocht kunnen worden, waardoor de therapie en behandeling vaker aanslaat. Het zijn juist de zeldzame en minder vaak voorkomende kankersoorten die vaak leiden tot overlijden, zoals hersen-hoofd-nek kanker, maag- en slokdarmkanker en lever, galweg en alvleesklierkanker.

Mogelijke oorzaken van deze stijging

Wat de precieze oorzaak van deze stijging is, weet niemand. Het kan te maken hebben met verschillende factoren, waaronder vergrijzing, veranderingen in levensstijl en milieuvervuiling. Als we deze trend willen omkeren, moeten we eerst begrijpen wat erachter zit en hoe we hierop preventief kunnen handelen.

Een van de belangrijkste oorzaken is de bevolkingsgroei. Ook heeft recent onderzoek aangetoond dat het westerse dieet een grotere rol speelt als risicofactor voor het ontwikkelen van kanker. Dit betekent dat factoren waar wij zelf invloed op hebben mee kunnen spelen in de ontwikkeling van kanker, en onze levensstijl is er hier een van.

Preventie als krachtig wapen

Preventie is de sleutel tot het verminderen van kankercijfers. Hier zijn enkele stappen die we zelf kunnen nemen:

  1. Gezonde levensstijl: het aanmoedigen van een gezonde levensstijl is van vitaal belang. Dit omvat een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik.
  2. Screening en vroegtijdige detectie: regelmatige screenings voor kanker, afhankelijk van leeftijd en risicofactoren, kunnen helpen bij vroegtijdige detectie en behandeling. Vroege behandeling verhoogt de overlevingskansen aanzienlijk.
  3. Vaccinaties: sommige vormen van kanker kunnen worden voorkomen door vaccinaties, zoals de HPV-vaccinatie om baarmoederhalskanker te voorkomen.
  4. Milieu bewustzijn: het verminderen van blootstelling aan milieuvervuiling, zonnebanken en gifstoffen kan ook bijdragen aan het voorkomen van kanker.
  5. Onderwijs en bewustwording: voorlichting over kankerpreventie is essentieel. Mensen moeten zich bewust zijn van risicofactoren en weten welke stappen ze kunnen ondernemen om zichzelf te beschermen.

Kracht van innovatie en onderzoek

Onderzoek naar kanker en innovatieve behandelingen zijn van groot belang. Het financieel ondersteunen van kankeronderzoek en het bevorderen van medische vooruitgang kan leiden tot nieuwe behandelingen en uiteindelijk tot een vermindering van kankercijfers. Het is belangrijk om te beseffen dat kanker iedereen kan treffen. Samenwerken als samenleving om kanker te bestrijden, biedt steun aan degenen die getroffen zijn en zorgt ervoor dat er middelen beschikbaar zijn voor preventie, behandeling en onderzoek.