Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt overgedragen door de beet van een besmette teek. Symptomen variëren van een kenmerkende rode ringvormige uitslag (erythema migrans) tot ernstige complicaties zoals neurologische aandoeningen, artritis en hartproblemen.

Symptomen van de Ziekte van Lyme

  1. Eerste Stadium: Roodbruine ringvormige uitslag rond de beet, griepachtige symptomen zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid.
  2. Tweede Stadium: Zwelling en pijn in gewrichten, neurologische symptomen zoals zenuwpijn en gezichtsverlamming.
  3. Derde Stadium: Chronische gewrichtsontstekingen, neurologische problemen zoals geheugenverlies en concentratiestoornissen.

Diagnose en Behandeling

De diagnose wordt gesteld door middel van bloedtests die op antilichamen tegen de bacterie testen. Vroege behandeling met antibiotica, zoals doxycycline of amoxicilline, kan de ziekte effectief genezen en complicaties voorkomen.

Verwachte Piek in het Tekenbeetseizoen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor een piek in tekenbeten de komende weken, met name tijdens de zomervakantie. Dit wordt deels veroorzaakt door klimaatverandering, waardoor teken langer actief blijven​ (RIVM)​.

Voorkomen van de Ziekte van Lyme

Er zijn verschillende manieren om tekenbeten te voorkomen en daarmee de ziekte van Lyme:

  1. Beschermende Kleding: Draag lichte, lange mouwen en broeken om teken beter te zien en te voorkomen dat ze op de huid komen.
  2. Insectenwerende Middelen: Gebruik DEET-houdende middelen op huid en kleding​ (RIVM)​.
  3. Controleer op Teken: Na buitenactiviteiten is het belangrijk om het lichaam grondig te controleren op teken, vooral op warme en vochtige plekken​ (Home)​​ (SpringerLink)​.
  4. Verwijder Teken Correct: Gebruik een fijne pincet om de teek dicht bij de huid te pakken en trek voorzichtig omhoog zonder te knijpen. Reinig de beetplek daarna goed​ (RIVM)​.

Wat te Doen Bij Symptomen?

Na een tekenbeet is het cruciaal om alert te zijn op symptomen zoals een ringvormige uitslag, griepachtige symptomen, gewrichtspijn of neurologische klachten. Vroege behandeling met antibiotica is essentieel om verdere complicaties te voorkomen. Voor meer informatie en het melden van tekenbeten, kun je terecht op Tekenradar.nl (Tekenradar)​​ (RIVM)​.