Een soepel lichaam is belangrijk

Wetenschappers proberen al jaren de sleutels tot een lang en gezond leven te vinden. We weten inmiddels dat gezonde voeding, weinig stress en voldoende slaap essentieel zijn. Dit zijn ook zeker parameters waar wij als VicoBlue voor staan met onze gezondheidsdriehoek voeding, beweging en mindset. Maar er zijn ook minder bekende factoren die bijdragen, zoals het tonen van dankbaarheid. Nu hebben onderzoekers nog een verrassende ontdekking gedaan: je lichaamssouplesse en flexibiliteit speelt mogelijk ook een rol in hoe lang je leeft.

De Flexindex

In dit onderzoek werd de flexibiliteit van 3.139 mensen tussen de 46 en 65 jaar beoordeeld, waarvan 66 procent mannen. Aan de hand van het bewegingsbereik van twintig verschillende bewegingen, verdeeld over zeven gewrichten, ontwikkelden de onderzoekers de ‘Flexindex’. Deze score, die varieerde van 0 tot 80, bleek 35 procent hoger te zijn bij vrouwen dan bij mannen.

Flexibiliteit en levensduur

Na bijna dertien jaar analyseerden de wetenschappers de sterftecijfers. In totaal waren er 302 mensen overleden, waaronder 224 mannen en 78 vrouwen. Wat opvallend was: een hogere Flexindex werd geassocieerd met een bijna tien procent langere levensverwachting, ongeacht geslacht. Na correcties voor leeftijd en gezondheidstoestand bleek dat mannen met een lage Flexindex bijna twee keer zoveel kans hadden om te overlijden, terwijl dit risico bij vrouwen zelfs bijna vijf keer zo groot was.

Flexibiliteit is key

Volgens onderzoeker Claudio Gil Araújo sluiten de resultaten aan bij eerdere bevindingen. Het is al bekend dat een goede conditie, kracht en balans bijdragen aan een langere levensduur. Nu blijkt ook lichaamssouplesse een belangrijke voorspeller te zijn van een lang en gezond leven. “Ik vermoedde dit al vanaf het begin van mijn onderzoek naar flexibiliteit,” vertelt Araújo. “Maar ik had gegevens over de lange termijn nodig om dit te bevestigen, en nu hebben we eindelijk bewijs.”

De kracht van beweging

We weten allemaal dat lichaamsbeweging goed is voor ons. Regelmatig matig intensief bewegen, zoals fietsen of wandelen, vermindert het risico op ziektes zoals diabetes, hartziekten en botontkalking. Officiële richtlijnen adviseren om dagelijks minstens 30 minuten matig intensief te bewegen. Het belang van flexibiliteit wordt echter vaak over het hoofd gezien, terwijl dit net zo cruciaal kan zijn voor een lang leven.

Hoewel het onderzoek geen directe oorzaak en gevolg aantoont, stelt Araújo dat een lage lichaamssouplesse kan bijdragen aan lichamelijke kwetsbaarheid, verminderde bewegingsvrijheid en een groter risico op vallen. Dit alles kan op zijn beurt het risico op vroegtijdig overlijden vergroten.

Werk aan je flexibiliteit

Flexibiliteitsoefeningen zijn niet alleen voor sporters van belang; iedereen kan er baat bij hebben, vooral naarmate we ouder worden. Deze studie benadrukt het belang van regelmatig rekken en strekken om ons lichaam soepel te houden. “Net zoals je op school in alle vakken goed moet presteren, geldt dit ook voor fysieke fitheid,” legt Araújo uit. “Het is geweldig om een marathon te kunnen rennen, maar het is net zo belangrijk om eenvoudig dagelijkse taken uit te voeren, zoals boodschappen dragen of zonder moeite op één been staan.”

Start vandaag nog met het verbeteren van je soepelheid

Wil je je flexibiliteit verbeteren? Een bezoek aan de sportschool kan je helpen met een op maat gemaakt plan. “Een persoonlijk flexibiliteitsprogramma kan worden opgesteld op basis van een grondige evaluatie van je huidige bewegingsbereik, bijvoorbeeld met de Flexitest,” adviseert Araújo. Het doel is om soepele gewrichten soepel te houden en tegelijkertijd het bewegingsbereik te vergroten in gebieden waar beperkingen zijn.