De basis van sportvoeding
Voor topsporters is voeding veel meer dan alleen brandstof. Het is een zorgvuldig uitgebalanceerd systeem dat bijdraagt aan het opbouwen van spiermassa, het bevorderen van herstel en het optimaliseren van energie.
De basisprincipes van sportvoeding voor olympiërs omvatten:
- Macronutriënten: Eiwitten, koolhydraten en vetten moeten in de juiste verhoudingen worden geconsumeerd. Eiwitten zijn cruciaal voor spierherstel en groei, koolhydraten leveren de broodnodige energie voor intensieve trainingen, en vetten ondersteunen langdurige energiebehoeften en cellulaire functies.
- Micronutriënten: Vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in energieproductie, immuunfunctie en spiercontractie.
- Hydratatie: Voldoende vochtinname is essentieel om uitdroging te voorkomen.
Specifieke voedingsstrategieën
De voedingsbehoeften variëren sterk tussen verschillende sporten. Een gewichtheffer heeft andere voedingsvereisten dan een marathonloper. Enkele voorbeelden van sport-specifieke voedingsstrategieën zijn:
- Krachtsporten: Atleten in krachtsporten zoals gewichtheffen of worstelen hebben een hogere behoefte aan eiwitten om spiermassa op te bouwen en te onderhouden. Ze moeten ook voldoende calorieën consumeren om de energie te leveren die nodig is voor intensieve trainingen en wedstrijden.
- Uithoudingssporten: Marathonlopers, triatleten en zwemmers hebben een dieet nodig dat rijk is aan koolhydraten om hun glycogeenvoorraden op peil te houden. Dit helpt hen om langdurige inspanningen vol te houden zonder uit te putten.
Alles is persoonlijke voeding
Er zijn in de laatste jaren verschillende innovaties en trends ontstaan die olympische atleten helpen hun prestaties te verbeteren namelijk:
- Timing van Voeding: Het moment van voedselinname is net zo belangrijk als de samenstelling ervan. De juiste voeding vóór, tijdens en na de training kan de prestaties verbeteren en het herstel versnellen.
- Supplementen: Hoewel een uitgebalanceerd dieet de basis vormt, kunnen supplementen nuttig zijn voor specifieke behoeften en om tekorten aan te vullen.
- Personalized Nutrition: Technologie, laboratoriumtesten en genetica maken het mogelijk om voeding af te stemmen op de individuele behoeften van een atleet. Door het analyseren van DNA en metabolische profielen kunnen diëtisten gepersonaliseerde voedingsplannen opstellen.
Voor atleten geldt natuurlijk ook dat niet iedereen hetzelfde is en dat is dus erg belangrijk, zeker als er prestaties vanaf hangen. Vandaar dat iedere atleet een volledig gepersonaliseerd voedingsplan krijgt afgestemd op lichamelijke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld lengte, gewicht, kracht, spiervezels, herstelvermogen en de type sport.
Daarnaast is meten is weten ook een zeer belangrijke toegevoegde waarde. Wanneer er door middel van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek gekeken wordt naar DNA en predispositie, of naar gemeten bloedwaardes voor tekorten of ontstekingsfactoren, kan dit een nog gepersonaliseerd voedingsadvies opleveren.
MetaCheck, DNA metabolisme test:
De MetaCheck is een DNA analyse die specifiek kijkt naar de specifieke variaties per persoon t.a.v. metabolisme, energieverbranding, spierherstel en micro- en macronutriënten verwerking om zo een volledig gepersonaliseerd advies op te stellen ten aanzien van:
- Metatype: hoe goed kan iemand koolhydraten, eiwitten en vetten omzetten tot energiebron en wat is de ideale dagelijkse verhouding (%)?
- Sport-type: kan iemand met duursport of juist krachtsport het meest efficiënt energie verbranden en wat is de ideale verhouding (%)?
- Regeneratief vermogen: hoe is het herstelvermogen op genetisch niveau?
- Anti-oxidanten: hoe is het herstelvermogen op genetisch niveau (ontstekingen)?
- Omega-3 vetzuren: hoe zit het met ontstekingsprocessen en het effect op herstel op genetisch niveau?
- Cafeïne metabolisme: is iemand genetisch in staat snel of langzaam cafeïne te verwerken?
- Alcohol afbraak: is iemand genetisch in staat snel of langzaam alcohol af te breken?
- Vitamine A deficiëntie: heeft iemand meer aanleg om vitamine A-deficiënt te zijn?
- Vitamine B9 deficiëntie: heeft iemand meer aanleg om vitamine B9-deficiënt te zijn?
- Vitamine B12 deficiëntie: heeft iemand meer aanleg om vitamine B12-deficiënt te zijn?
- Vitamine D deficiëntie: heeft iemand meer aanleg om vitamine D-deficiënt te zijn?
- Zoetekauw: heeft iemand aanleg voor suiker behoeften?
- Lactose-intolerantie: heeft iemand aanleg om lactose-intolerant te zijn?
- Gluten-intolerantie: heeft iemand aanleg om glucose-intolerant te zijn?
- Jojo-effect: heeft iemand genetisch meer kans op jojo’en tijdens een dieet?
- Spiermassa verlies: heeft iemand genetisch meer kans op spiermassa verlies tijdens een dieet?
- Hongergevoel: heeft iemand genetische aanleg voor een hongergevoel
- Verzadiging: heeft iemand genetische aanleg voor een snelle of langzame verzadiging?
- Visceraal vetweefsel: heeft iemand genetische aanleg voor het aanmaken van vetweefsel rondom organen?
De toepasbaarheid van de MetaCheck is met name de energiebalans zo optimaal mogelijk te benutten en voeding te combineren met sport op een gepersonaliseerde manier. De MetaCheck wordt eenvoudig afgenomen door middel van een swab aan de binnenkant van de wang.
Meer weten? Klik dan hier.