De dag van de jeugd

De ‘Dag van de Jeugd’, die jaarlijks op 12 augustus wereldwijd wordt gevierd, is het perfecte moment om extra aandacht te vragen voor de gezondheid en het welzijn van jongeren. Deze dag, in het leven geroepen door de Verenigde Naties, benadrukt het belang van jongerenparticipatie en zet thema’s centraal die van cruciaal belang zijn voor hun toekomst.

In Nederland wordt de ‘Dag van de Jeugd’ steeds vaker gebruikt om belangrijke initiatieven zoals ‘De Gezonde Generatie’ in de schijnwerpers te zetten. De dag biedt een unieke gelegenheid om jongeren direct te betrekken bij het project en hun stem te laten horen. Door middel van workshops, sportevenementen, en educatieve activiteiten wordt niet alleen bewustwording gecreëerd, maar ook actief gewerkt aan het verbeteren van de gezondheid van de jeugd.

De gezonde generatie

‘De Gezonde Generatie’ is een ambitieus project dat streeft naar een gezond leven voor álle kinderen en jongeren in Nederland tegen 2040. Het project is een initiatief van een brede coalitie van gezondheidsorganisaties, sportverenigingen, scholen, en overheidsinstellingen. Het doel is om een generatie op te laten groeien die niet alleen fysiek gezond is, maar ook mentaal sterk en sociaal betrokken.

Het project richt zich op vijf belangrijke pijlers:

  1. Gezonde omgeving: Creëren van omgevingen waar gezond gedrag de norm is, zoals bij scholen en sportclubs en verenigingen.
  2. Gezonde keuzes: Het stimuleren van gezonde keuzes, bijvoorbeeld door gezonde voeding en voldoende beweging te promoten.
  3. Mentaal welzijn: Aandacht voor het mentale welzijn van jongeren, waaronder stressreductie en het bevorderen van veerkracht.
  4. Gelijke kansen: Zorgen dat alle jongeren, ongeacht hun achtergrond, gelijke kansen krijgen om gezond op te groeien.
  5. Samenwerken voor gezondheid: Het bundelen van krachten van verschillende sectoren en organisaties om zo een breed gedragen beweging te creëren.

Waarom is dit zo belangrijk?

Onze jeugd is de toekomst. Als we willen dat ze opgroeien tot gezonde, gelukkige en veerkrachtige volwassenen, moeten we nu actie ondernemen. De cijfers liegen er niet om: steeds meer jongeren kampen met overgewicht, mentale problemen en een gebrek aan fysieke activiteit. Dit zijn niet alleen persoonlijke uitdagingen, maar ook maatschappelijke vraagstukken die om oplossingen vragen.

Het project ‘De Gezonde Generatie’ speelt hierin een cruciale rol. Door samen te werken met scholen, sportverenigingen en andere organisaties, wordt er een brede beweging gecreëerd die jongeren ondersteunt in hun weg naar een gezond leven. De ‘Dag van de Jeugd’ fungeert hierbij als een jaarlijkse herinnering aan het belang van deze missie en biedt een platform om de voortgang te vieren en nieuwe doelen te stellen.

Wat kun jij als ouder doen?

Als ouder, verzorger, leraar of gewoon als lid van de samenleving, kun je een bijdrage leveren aan het succes van ‘De Gezonde Generatie’. Dit kan door jongeren te motiveren om deel te nemen aan activiteiten, door zelf het goede voorbeeld te geven of door betrokken te raken bij initiatieven in jouw buurt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze jeugd de kansen krijgt die ze verdienen om gezond en gelukkig op te groeien.

Laten we van ‘De Gezonde Generatie’ niet alleen een project maken, maar een beweging die de toekomst van onze kinderen veiligstelt. En laten we de ‘Dag van de Jeugd’ benutten om deze belangrijke boodschap uit te dragen en te versterken.

VicoBlue en de gezonde generatie

Onze missie is om toe te werken naar een samenleving waarbij er minder ziekte voorkomt en mensen gemiddeld gezonder oud worden. Wij willen als organisatie bewustwording creëren voor de rol van leefstijl hierin. Door preventief te werken aan jouw voeding, beweging en mindset en een gezonde leefstijl te hanteren is het lichaam meer in balans en kunnen we een groot deel van de leefstijl gerelateerde aandoeningen voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Wij zijn van mening dat we deze stap moeten zetten bij de jongeren, zij zijn het beeld van de toekomst en zij kunnen de bewustwording en gedragsverandering overdragen naar de volgende generaties. VicoBlue staat daarom volledig achter het project ‘de Gezonde Generatie’. Ben je benieuwd wat wij voor de gezondheid van jou en jouw kind zouden kunnen betekenen? Klik dan hier en neem contact met ons op.