Wil je van je darmklachten af?

De bacteriën in de darm bekend als de darmflora, ook wel microbioom genoemd, draagt bij aan de vertering van voedsel, de opname van voedingsstoffen en de preventie van ziekte door het stimuleren van het immuunsysteem. Ervaar jij darmklachten, huidproblemen of mentale problemen. Dan kan het nuttig zijn om je darmflora te laten testen.

  • Diarree
  • Buikpijn / misselijk
  • Prikkelbare darm

  • Huiduitslag

  • Concentratieproblemen
  • Tandvleesontsteking
  • Chronische vermoeidheid

  • Diarree

  • Buikpijn of misselijk
  • Prikkelbare darm
  • Huiduitslag
  • Concentratieproblemen
  • Tandvleesontsteking

  • Chronische vermoeidheid
Gezonde darmen
  • Inclusief gratis coaching

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Geen verwijzing van arts nodig
  • Voor 15:00 besteld, morgen in huis
  • Inclusief gratis coaching

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Geen verwijzing van arts nodig
  • Voor 15:00 besteld, morgen in huis

De meest betrouwbare darmflora test

Met onze darmflora test brengen we de bacteriegroepen die aanwezig zijn in jouw darmen in kaart. Het grootste deel van de darmflora bestaat uit 7 bacteriegroepen en de groep schimmels en gisten. Met een innovatieve laboratoriumanalyse zijn we in staat om niet alleen naar bacterie aantallen te kijken maar kunnen we ook zien hoe actief deze bacteriën aan het werk zijn in jouw darmen. Ben je benieuwd wat er getest wordt?

darmflora test

Wat wordt er getest?

  • Bacteroides
  • Clostridia
  • Proteobacteriën
  • Prevotella

  • Bifidobacteriën
  • Lactobacillen
  • Fusobacteriën
  • Gisten en schimmels

  • Overig

Hoe werkt de
darmflora test

Je hebt jouw test besteld en wat dan? In deze video laten we je zien hoe het werkt om de darmflora test af te nemen en op te sturen naar ons laboratorium.

De bacteriën aanwezig in jouw darm

Een gezonde werking van jouw darmen is van cruciaal belang voor je algehele gezondheid. In jouw darmen huisvesten zich biljoenen bacteriën, gisten en schimmels. Dit klinkt natuurlijk als iets wat niet goed is voor onze gezondheid, maar niets is minder waar. De bacteriën in de darm spelen een belangrijke rol bij het behouden van een goede gezondheid. Dit geheel van bacteriën staat bekend als de darmflora, ook wel microbioom genoemd, en draagt bij aan de vertering van voedsel, de opname van voedingsstoffen en de preventie van ziekte door het stimuleren van het immuunsysteem. We leggen je graag alles over deze micro-organismen en hun functie uit!

Wat is de darmflora?

In de menselijke darm leven triljoenen microben, verdeeld over honderden verschillende soorten bacteriën. Deze micro-organismen hebben een symbiotische relatie met de gastheer: ze helpen bij het afbreken van voedingsstoffen die door het lichaam zelf niet verteerd kunnen worden, produceren vitaminen zoals vitamine K en sommige B-vitaminen, en spelen een rol in het voorkomen van infecties door pathogenen.

De samenstelling van de darmflora verschilt per individu, en kan door verschillende factoren worden beïnvloed, zoals dieet, omgeving, genetica en medicijngebruik (met name antibiotica). Een gezonde darmflora is dynamisch en in staat om snel te reageren op veranderingen, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid en homeostase van het lichaam.

De relatie tussen de darmflora en voeding

Er bestaat een nauwe relatie tussen voeding en de darmflora. Dit komt vooral doordat gezonde voedingskeuzes de samenstelling en diversiteit van de bacteriën in je darmen kunnen beïnvloeden. Een dieet dat rijk is aan verschillende soorten groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden bevordert een gebalanceerde darmflora. Aan de andere kant kan een eenzijdig dieet leiden tot een beperkte diversiteit in je darmflora. Dit is ongunstig omdat diversiteit essentieel is voor het opnemen van de juiste voedingsstoffen en het optimaal functioneren van je immuunsysteem. Bovendien spelen plantaardige vezels een belangrijke rol. Deze vezels in je dieet stellen specifieke bacteriën in staat om butyraat te produceren in je darmen, wat een bouwsteen is voor een gezonde darmwand.

De darm-brein-as

De darm-brein as is een biologisch systeem dat de communicatie tussen onze darmen en ons brein mogelijk maakt. Deze tweerichtingsverbinding tussen de darmen en het centrale zenuwstelsel heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege de impact op onze gezondheid en welzijn. De bacteriën in de darm zijn betrokken bij de vertering van voeding en de productie van stoffen die invloed hebben op de hersenfunctie, zoals signaalstofjes. Tegelijkertijd kan het brein via het zenuwstelsel de darmfunctie reguleren, waardoor emoties en stress de spijsvertering kunnen beïnvloeden.

Het immuunsysteem en de darmflora

De darmbacteriën communiceren actief met het immuunsysteem. Ze spelen een rol bij het trainen van immuun cellen en het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam. Wanneer de darmflora in balans is, kan dit het immuunsysteem helpen om adequaat te reageren op ziekteverwekkers en ontstekingen onder controle te houden. Het begrijpen van deze nauwe relatie tussen de darmflora en het immuunsysteem heeft geleid tot toenemend onderzoek naar hoe we via voeding en de darmgezondheid kunnen bevorderen en zo indirect de immuniteit kunnen versterken.

Gezonde darmen

Een disbalans van de bacteriën in de darm kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk om bij bepaalde klachten de darmflora te laten controleren.

  • Unieke, innovatieve testmethode
  • Detectie van 96% van de bacteriën in de darm
  • Meet ook microbiële activiteit
  • Gepersonaliseerde resultaten
  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Eenvoudig thuis af te nemen
  • Snelle methode
ontlastingsonderzoek

Waarom bestellen bij VicoBlue?

Wetenschappelijk onderbouwd

Wetenschappelijk onderbouwd

Wetenschappelijk onderbouwd

Wetenschappelijk onderbouwd

Laboratorium

Eigen aangesloten laboratorium

Laboratorium

Eigen aangesloten laboratorium

medisch team

Medisch expert team tot beschikking

medisch team

Medisch expert team tot beschikking

darmflora ontlasting

Eenvoudig af te nemen via ontlasting

darmflora ontlasting

Eenvoudig af te nemen via ontlasting

Gratis retour

Gratis retourneren naar laboratorium

Gratis retour

Gratis retourneren naar laboratorium

Darmflora test in detail uitgelegd

In onze darmen leven enorm veel micro-organismen zoals bacteriën, gisten, schimmels en virussen die allemaal samen onze darmflora vormen. De darmflora wordt gevormd direct na de geboorte en de diversiteit van de micro-organismen in de darm wordt beïnvloed door genetische factoren, omgevingsfactoren en voeding (bron 1). Onze darmflora verricht goed werkt voor het lichaam en werkt zelf voordelig voor meerdere lichaamsprocessen.

De bacteriën in de darm zijn in staat om suikers te verteren en voedingsstoffen uit ons eten te halen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is dat de bacteriën onverteerbare vezels kunnen afbreken waardoor allerlei nuttige stoffen vrijkomen die de darmwand gezond houden en helpen bij een soepele stoelgang. De aanwezigheid van bepaalde bacteriën in de darm zorgt ook voor de vrijlating van hormonen die betrokken zijn bij het metabolisme (bron 2).

De bacteriën in de darm spelen ook een belangrijke rol in de training en het functioneren van het immuunsysteem van de gastheer. Daarentegen speelt het immuunsysteem ook een belangrijke rol in de diversiteit van de darmflora. De samenwerking tussen het immuunsysteem en de bacteriën in de darm zorgen voor een bescherming tegen pathogenen en lichaamsvreemde stoffen (bron 3) .

De darmflora wordt ook wel het tweede brein genoemd en de bacteriën in de darmen hebben invloed op je gedrag en stemming. De darm-brein as (gut-brain axis) is de bidirectionale (twee-richting) communicatie tussen het zenuwstelsel en de darmen waarbij de emotionele en cognitieve delen van de hersenen worden gelinkt met de darmfunctie (bron 4) .

De micro-organismen die leven in de darm werken dus voordelig voor de gastheer, maar deze micro-organismen hebben de processen van de gastheer ook nodig. Dit langdurig samenleven waarbij beide organismen voordeel hebben wordt symbiose genoemd.

In de darmflora moet er voor een gezonde situatie voor de gastheer sprake zijn van de juiste balans tussen goede, neutrale en slechte micro-organismen. De balans/symbiose houdt in dat micro-organismen in een deel van de darmwand koloniseren, en vooral dat de slechte bacteriën daarbij niet de overhand kunnen krijgen. Indien de balans verstoord wordt, is er sprake van dysbiose (bron 5) .

De darm kolonisatie van verschillende soorten bacteriën, gisten, schimmels en virussen wordt in balans gehouden door ons eigen lichaam. Door de verschillende leefstijl- en voedingsinvloeden kan de balans verstoord raken waardoor dysbiose in de darm optreedt. Dysbiose kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica, de mate van beweging, de mate van stress of door een bepaald voedingspatroon.

Indien er sprake is van dysbiose in de darm kan dat ook effect hebben op andere systemen in het lichaam en op deze manier bijdragen aan specifieke klachten en ziektes. Zo kan een dysbiose in de darm zorgen voor laaggradige ontstekingen in de darm doordat bijvoorbeeld ‘slechte’ bacteriën zoals Escherichia Coli, Clostridium en bepaalde schimmels, de overhand krijgen.

Een dysbiose in de darm kan een doorlaatbare darmwand veroorzaken die meerdere chronische klachten tot gevolg kan hebben, denk aan een opgeblazen gevoel, het prikkelbare darmsyndroom of diarree (bron 6) .

De darm-assen, zoals de darm-brein-as, darm-lever-as, en darm-huid-as, verwijzen naar complexe bidirectionele communicatiekanalen tussen de darm en verschillende organen of systemen in het lichaam. Deze assen worden gemedieerd door een combinatie van neurologische, endocriene, immuun-, en microbiële mechanismen.

  • Darm-brein-as: Deze as is waarschijnlijk het meest onderzocht. Het verbindt het centrale zenuwstelsel (CZS) met het enterisch zenuwstelsel (het zenuwstelsel van de darmen) via neurale (bijvoorbeeld de nervus vagus), immuunsignalen en hormonen zoals cortisol. De darmmicrobiota speelt een belangrijke rol in deze communicatie, en verstoringen in de darmflora (dysbiose) zijn in verband gebracht met aandoeningen zoals depressie, angst en neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer. Neurotransmitters zoals serotonine, die grotendeels in de darm worden geproduceerd, spelen ook een cruciale rol in de regulatie van deze as​ (bron 7) (bron 8).
  • Darm-lever-as: De darm-lever-as is vooral belangrijk bij de regulatie van stofwisselingsprocessen en ontstekingsreacties. De lever ontvangt voedingsstoffen en metabolieten van de darm via de poortader, en veranderingen in de darmmicrobiota kunnen leiden tot leveraandoeningen zoals niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Een ongezonde darmflora kan door een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand (lekkende darm) leiden tot de productie van toxische stoffen die ontstekingen in de lever bevorderen (bron 9).
  • Darm-huid-as: Deze as onderzoekt de interacties tussen de darmgezondheid en huidcondities zoals acne, psoriasis en eczeem. Veranderingen in de darmflora kunnen leiden tot immuunreacties die huidontstekingen en barrièrefuncties beïnvloeden. Het immuunsysteem speelt hier een belangrijke rol, waarbij signalen van ontstekingsmarkers vanuit de darm huidziekten kunnen verergeren (bron 10) (bron 11).

Onze darmflora test wordt uitgevoerd met een revolutionaire  laboratoriumtechniek die een hogere detectiepercentage (96%!) heeft van de bacteriën in jouw darm, dan andere methoden. De methode die wij gebruiken is de FISH-methode.

Tijdens de test worden alle levende micro-organismen in de darm gemeten. Daarnaast is onze test uniek omdat niet alleen het aantal micro-organismen in de darm wordt bepaald, maar ook de microbiële activiteit van de individuele groepen geanalyseerd wordt. Jouw persoonlijke darmkolonisatie van de verschillende bacteriegroepen wordt daarbij vergeleken met de normaalwaardes. Tijdens het onderzoek zullen ook de gisten en schimmels onderzocht worden. Ten slotte houdt het onderzoek ook in dat de ontlasting beoordeeld worden op verschillend eigenschappen, waaronder bijvoorbeeld de kleur, consistentie, pH-waarde, kolonisatie-resistentie en diversiteit.

De test kan worden ingezet als je last heeft van chronische klachten, met of zonder de verdenking van dysbiose als oorzaak van de klachten.

Voorbeelden van chronische klachten die vaak gepaard gaan met dysbiose zijn:

  • Concentratieproblemen
  • Verstoringen van het vetmetabolisme
  • Allergische overgevoeligheid
  • (Infectieuze) diarree
  • Tandvleesontsteking
  • Chronisch inflammatoire darmziekten
  • Somberheid
  • Chronische vermoeidheid
  • Ziekte van Crohn
  • Prikkelbare darmsyndroom

Er is een relatie tussen dysbiose van de darm, de doorlaatbaarheid van de darmwand en laaggradige ontstekingen in de darm die kunnen leiden tot een IgG-gerelateerde voedselallergie (voor meer informatie kijk dan ook bij het kopje voedselallergie test). Daarom kan het zinvol zijn om de darmfora test in te zetten voorafgaand aan- of zelf na het uitvoeren van de ImuPro voedselallergie test (IgG).

FISH analyse darmflora

Anderen bekeken ook

ImuPro voedselallergie IgG test 270 voedingsmiddelen

ImuPro Voedselallergie test

270 voedingsmiddelen

DNA test

DNA metabolisme test

voeding en sport

darmflora test

Darmflora test

het microbioom

cholesterol test

Cholesterol test

4 waardes

vitamine test

Vitaminen test

3 waardes