Wat is het huidmicrobioom?

Jouw huid is een belangrijk orgaan in het lichaam. Het dient namelijk als eerste beschermingsmiddel en barrière tegen van allerlei externe factoren, denk aan virussen, bacteriën, warmte en UV. Wist je dat deze eerste barrièrefunctie wordt geholpen door de vele micro-organismen die op de huid leven? Het huidmicrobioom bestaat uit een verscheidenheid aan bacteriën, schimmels, virussen en andere micro-organismen die in harmonie op onze huid leven. Dit complexe ecosysteem speelt een cruciale rol in:

  1. De bescherming van onze huid tegen schadelijke pathogenen
  2. Het ondersteunen van het immuunsysteem
  3. Het behouden van de algehele huidgezondheid

UV-straling en huidmicrobioom

Het is natuurlijk geen nieuws dat UV-straling slecht is voor onze gezondheid en met name voor de huid. Maar wist je dat ook ons microbioom beïnvloed wordt door UV? Niet alleen UV maar ook andere factoren die je vooral ziet in een warm land kunnen hier invloed op hebben:

  • UV-straling: Langdurige blootstelling aan UV-straling kan niet alleen de huid beschadigen door verbranding en versnelling van het verouderingsproces, maar het kan ook het delicate evenwicht van het huidmicrobioom verstoren. UV-straling kan leiden tot een afname van de diversiteit van de microben op de huid, wat kan resulteren in een verhoogde kans op huidinfecties en andere dermatologische problemen .
  • Verandering in vochtigheid en temperatuur: Zonnige bestemmingen gaan vaak gepaard met hogere temperaturen en verhoogde luchtvochtigheid. Deze veranderingen kunnen de samenstelling van het huidmicrobioom beïnvloeden door sommige microben te bevorderen terwijl andere afnemen. Dit kan de huid kwetsbaarder maken voor infecties en irritaties .
  • Zwemmen in zwembaden en de zee: Zwemmen in chloorhoudende zwembaden of in de zee kan ook een impact hebben op het huidmicrobioom. Chloor kan de huid uitdrogen en de microben doden, terwijl zout water het microbioom kan verstoren door het verwijderen van natuurlijke oliën van de huid .

Tips om jouw microbioom te beschermen

  1. Gebruik van zonnebrandcrème: Bescherm je huid tegen UV-straling door een breed spectrum zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge SPF. Kies bij voorkeur voor producten die geen schadelijke chemicaliën bevatten die het huidmicrobioom kunnen verstoren.
  2. Hydrateer je huid: Houd je huid gehydrateerd door regelmatig vochtinbrengende crèmes te gebruiken, vooral na het zwemmen of langdurige blootstelling aan de zon. Zoek naar producten die prebiotica of probiotica bevatten om het huidmicrobioom te ondersteunen.
  3. Vermijd overmatige hygiëne: Overmatige reiniging van de huid, vooral met agressieve zeep, kan het natuurlijke microbioom verstoren. Kies voor milde, pH-neutrale reinigingsproducten die de natuurlijke balans van je huid respecteren.
  4. Gezonde voeding: Een dieet rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen kan bijdragen aan een gezonde huid en een gebalanceerd huidmicrobioom. Voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten en zaden zijn essentieel voor de gezondheid van de huid.
  5. Probiotica: Overweeg het gebruik van probiotica, zowel oraal als topisch, om het evenwicht van het huidmicrobioom te ondersteunen en te herstellen na blootstelling aan stressfactoren zoals UV-straling en chloor .

Hoewel een zonnige vakantie veel voordelen biedt voor ons welzijn en humeur, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke impact op ons huidmicrobioom. Door preventieve maatregelen te nemen en onze huid goed te verzorgen, kunnen we genieten van de zon zonder onze huidgezondheid in gevaar te brengen. Onthoud, een gezonde huid begint bij een gezond huidmicrobioom.

Referenties:

  1. Grice, E. A., & Segre, J. A. (2011). The skin microbiome. Nature Reviews Microbiology, 9(4), 244-253.
  2. Skabytska, Y., et al. (2014). Distinct mode of pathogenesis in primary superficial Staphylococcus aureus skin infection. Journal of Clinical Investigation, 124(10), 4267-4280.
  3. Belkaid, Y., & Tamoutounour, S. (2016). The influence of skin microorganisms on cutaneous immunity. Nature Reviews Immunology, 16(6), 353-366.
  4. Matz, H., Orion, E., & Wolf, R. (2003). Balneotherapy in dermatology. Dermatologic Therapy, 16(2), 132-140.
  5. Moeller, A. T., & Rundegren, J. (2001). Swimming and the skin. Dermatologic Clinics, 19(2), 349-357.
  6. Salem, I., et al. (2018). The gut microbiome as a major regulator of the gut-skin axis. Frontiers in Microbiology, 9, 1459.