Is koffie gezond?
Koffie en gezondheid
Er is steeds meet wetenschappelijk bewijs dat koffie positief bij kan dragen aan je gezondheid. Het bevat veel antioxidanten die een heilzaam ontstekingsremmend effect hebben. Koffie kan het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type-2 verlagen. Er is ook een hoge dosis van een aantal vitamines en mineralen aanwezig in koffie. De cafeïne in koffie stimuleert je metabolisme waardoor je meer opgeslagen vet verbrandt. Cafeïne zorgt er ook voor dat je sneller ontwaakt, maakt je alerter en verbetert de concentratie.
Daarnaast helpt koffie nog met het in balans brengen van je hormonen. En last but not least is koffie suiker- en vetvrij. Gefilterde koffie zonder suiker staat in de schijf van vijf!
Koffie en cholesterol
De sterke antioxidanten in koffie helpen bij het in evenwicht brengen van cholesterol. De cafestol, een vetachtige stof, in koffie kan echter het LDL-cholesterol verhogen. De bereiding van koffie heeft daar invloed op. Filterkoffie, koffiepads en oploskoffie bevatten minder cafestol. Dit komt omdat de koffie minder lang in contact blijft met de drank. Bij Espresso en koffiecupjes komt meer cafestol vrij waardoor het aanbevolen maximum aantal kopjes beduidend lager ligt. Opgekookte koffie en koffie uit de cafétiëre bevatten het meest cafestol.
Wil je meer weten over cholesterol, het verschil tussen LDL- en HDL-cholesterol en hoe je dit kan meten? Lees dan onze blog wat is cholesterol?
Cafeïnevrije koffie
Cafeïne kan voor het branden verwijderd worden met organische oplosmiddelen. Tijdens het branden van de koffiebonen verdwijnen eventuele resten van deze oplosmiddelen. Wat dan no achterblijft heeft geen schadelijk effect op de gezondheid. Door het gebruik van kooldioxide bij een bepaalde temperatuur en druk kan ook cafeïne uit koffie worden geëxtraheerd. Eigenlijk zou men moeten spreken van cafeïne-arm i.p.v. cafeïnevrij, er blijft altijd een kleine hoeveelheid cafeïne achter. Wettelijk mag de hoeveelheid cafeïne in cafeïnevrije koffie maximaal 0,1% van de droge stof bedragen.
Hoeveel koffie kun je het beste drinken?
De hoeveelheid koffie die je mag drinken hangt af van de bereidingswijze.
- Drink niet meer dan vijf kopjes (125ml) per dag. Ben je gevoelig voor de effecten van cafeïne houd dan lagere hoeveelheden aan en drink geen koffie voor het slapen gaan.
- Vanwege de hoeveelheid cafestol geldt voor espresso en koffie van cups maximaal 2 tot 3 kopjes per dag.
- Voor koffie uit de cafétiëre geldt maximaal 1 per dag en niet meer dan 3 per week.
- Laat kookkoffie of turkse koffie achterwege.