DNA Metabolisme test
Een duurzaam en gezond dieet in combinatie met beweging is de basis voor gezondheid, prestaties en levenskwaliteit. Het is essentieel om te zorgen voor voldoende macro- en micronutriënten voor verschillende doelen, zoals een gezond gewicht behouden of duurzaam afvallen. Dit is echter niet altijd mogelijk omdat ieder mens uniek is en voedsel anders verwerkt. Daarom ligt de oplossing ook in de individuele afweging van elke persoon (Personalized nutrition).
In de loop van de evolutie heeft de mens zich aangepast aan verschillende leef- en voedingsomstandigheden en hun metabolisme dienovereenkomstig genetisch aangepast. Op genetisch niveau worden in het DNA kleine varianten gevonden, zogenaamde polymorfismen. Deze varianten verschillen bij iedereen en dit heeft effect op het metabolisme en de efficiëntie bij het verwerken van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en het calorieverbruik tijdens verschillende sportactiviteiten. In deze context wordt ook de term voedingsgenetica (nutrigenetics) gebruikt.
Veel onderzoeken naar macronutriëntenadvies op basis van DNA kijken meestal naar enkelvoudige genetische variaties, wat dan niet het gewenste effect geeft omdat het moeilijk is om een gepersonaliseerde dieetinterventie uit te voeren. Wij kijken niet alleen naar afzonderlijke variaties, maar ook naar hun interacties. We hebben de genetische variabiliteit met betrekking tot het metabolisme van macronutriënten zeer zorgvuldig vastgelegd op basis van talloze wetenschappelijke onderzoeken en hebben een set SNP’s gekozen om de DNA metabolisme test te ontwikkelen.
De test is dus een genetisch concept waarbij op in het DNA varianten worden geanalyseerd om te bepalen hoe goed iemand macronutriënten kan omzetten ipv. opslaan en calorieën kan verbranden. Door de combinatie van ruwe data, interacties en gevolgen hebben diverse voedingsdeskundige en genetici een softwareprogramma ontwikkeld om ook gepersonaliseerde voedingsadviezen te koppelen aan het genetische resultaat.
Het huidige rapport
In het huidige rapport zijn een aantal parameters met daarbij passende adviezen verwerkt. Dit is de basis van het concept:
- Metatype: hoe goed kan jij koolhydraten, eiwitten en vetten omzetten tot energiebron en wat is de ideale dagelijkse verhouding (%)?
- Jojo-effect: heb jij genetisch meer kans op jojo’en tijdens een dieet?
- Spiermassa verlies: heb jij genetisch meer kans op spiermassa verlies tijdens een dieet?
- Hongergevoel: heb jij genetische aanleg voor een hongergevoel
- Verzadiging: heb jij genetische aanleg voor een snelle of langzame verzadiging?
- Visceraal vetweefsel: heb jij genetische aanleg voor het aanmaken van vetweefsel rondom organen?
- Sport-type: kan jij met duursport of juist krachtsport het meest efficiënt energie verbranden en wat is de ideale verhouding (%)?
Wat is er nieuw?
Aanvullend op het bovenstaande worden er meer parameters geanalyseerd om een nog persoonlijker advies op te stellen:
- Regeneratief vermogen: hoe is jouw herstelvermogen op genetisch niveau?
- Anti-oxidanten: hoe is jouw herstelvermogen op genetisch niveau?
- Omega-3 vetzuren: hoe zit het met jouw ontstekingsprocessen en het effect op herstel op genetisch niveau?
- Vitamine A deficiëntie: heb jij meer aanleg om vitamine A-deficiënt te zijn?
- Vitamine B9 deficiëntie: heb jij meer aanleg om vitamine B9-deficiënt te zijn?
- Vitamine B12 deficiëntie: heb jij meer aanleg om vitamine B12-deficiënt te zijn?
- Vitamine D deficiëntie: heb jij meer aanleg om vitamine D-deficiënt te zijn?
- Zoetekauw: heb jij veel sugar-cravings op genetisch niveau?
- Cafeïne metabolisme: ben jij genetisch in staat snel of langzaam cafeïne te verwerken?
- Alcohol afbraak: ben jij genetisch in staat snel of langzaam alcohol af te breken?
- Lactose-intolerantie: heb jij aanleg om lactose-intolerant te zijn?
- Gluten-intolerantie: heb jij aanleg om glucose-intolerant te zijn?
Naast de additionele parameters is ook het adviesrapport aangepast. Zo is er ook een vegetarisch menu beschikbaar en worden er 3 recepten volledig uitgewerkt!