Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?
Het Prikkelbare Darm Syndroom is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel die wordt gekenmerkt door buikpijn en ongemak, samen met veranderingen in de stoelgang. Mensen die lijden aan het Prikkelbare Darm Syndroom ervaren vaak afwisselende periodes van constipatie en diarree, aangevuld met symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking krijgt de diagnose PDS (bron 1).
Hoewel de exacte oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom nog niet volledig begrepen is, wordt aangenomen dat een combinatie van factoren een rol speelt, waaronder darmgevoeligheid, abnormale darmbewegingen en verstoringen in de communicatie tussen de hersenen en de darmen (bron 1, bron 2). Bepaalde triggers, zoals stress, dieet en hormonale veranderingen, kunnen de symptomen verergeren (bron 1).
De oorzaken van het Prikkelbare Darm Syndroom
Wetenschappers en medische professionals hebben hard gewerkt om de oorzaken van het Prikkelbare Darm Syndroom te ontrafelen. Hoewel er geen duidelijke enkelvoudige oorzaak is geïdentificeerd, zijn er verschillende factoren die een rol lijken te spelen bij het ontstaan en het verergeren van de aandoening.
- Darmgevoeligheid: Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom hebben vaak een verhoogde gevoeligheid in hun darmen, wat betekent dat zelfs normale darmbewegingen en -functies als pijnlijk of ongemakkelijk kunnen worden ervaren. Ook kan men hierdoor overgevoelig raken voor bepaalde voedingsmiddelen doordat de darmwand doorlaatbaar wordt (lekkende darm). Bij dit proces is het immuunsysteem betrokken (bron 3).
- Darmbewegingen: Bij sommige mensen met PDS kunnen de darmen ongewoon sterk samentrekken, wat leidt tot buikkrampen en veranderingen in de stoelgang
- Darmflora: De darmflora, ook wel bekend als de darmmicrobioom, spelen een belangrijke rol in de spijsvertering en het algehele welzijn van het lichaam. Het is bekend dat een disbalans van de darmflora kan leiden tot darmproblemen en ook in verband staat met het prikkelbare darmsyndroom (bron 4).
De diagnose van het Prikkelbare Darm Syndroom
Wanneer er sprake is van vervelende darmklachten zoals buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie kan dit de dagelijkse routine beïnvloeden. Veel mensen die kampen met deze klachten gaan hiermee naar de huisarts. Maar hoe krijgt iemand de diagnose het Prikkelbare Darm Syndroom ?
Voor een huisarts is het belangrijk dat er sprake is van terugkerende of aanhoudende buikpijn of een opgeblazen gevoel dat gepaard gaat met een verandering in het ontlastingspatroon. Deze twee klachten zijn een indicatie voor het Prikkelbare Darm Syndroom. Verder wordt er ook gevraagd naar overige symptomen denk aan; diarree, winderigheid, slijm bij ontlasting, meer of minder klachten na het eten of misselijkheid. Soms besluit de huisarts om andere aandoeningen uit te sluiten door aanvullende onderzoeken uit te voeren. Zo wordt er gekeken naar coeliakie of naar bacteriële infecties (bron 5).
Belangrijk is dat de huisarts bij een vermoeden van het Prikkelbare Darm Syndroom een maag-darm-lever arts (MDL) consulteert en de patiënt hiernaar verwijst. Samen met de MDL-specialist wordt gekeken naar de oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom en kan zo nodig het dieet worden aangepast om overgevoeligheid in de darmen wat terug te brengen. Een van de problemen die huisartsen ondervinden is dat patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom vaak terugkeren in de praktijk zonder een oplossing voor de klachten.
Wat kun jij zelf doen!
Ben jij er nog steeds niet achter wat de oorzaak van jouw klachten is? Loop je nog steeds rond met aanhoudende buikpijn, diarree of opgeblazen gevoel? Merk je dat je klachten verergeren enkele uren nadat je hebt gegeten? Dan zouden je klachten wel eens door voeding veroorzaakt kunnen worden.
Door bepaalde factoren zoals stress, infecties, medicatie of een verstoorde darmflora, kan de darmwand doorlaatbaar worden. In de volksmond noemen we dit ook wel de lekkende darm. Het gevolg hiervan is dat voedingsmiddelen die normaal worden afgebroken en via de darmwand in het bloed terecht komen nu in een grotere onbekende vorm door de darmwand heen gaan. De immuuncellen die aanwezig zijn rondom de darmwand kunnen deze voedingsmiddelen vervolgens gaan herkennen als lichaamsvreemd. Zo ontstaat er een ontsteking in de darm die sluimerend is. Dit betekent dat de klachten die hieruit voortkomen vertraagd optreden en niet direct na het eten van een maaltijd. Dit proces noemen we een vertraagde voedselallergie veroorzaakt voor IgG-antistoffen.
Bij VicoBlue kun je mogelijk jouw darmklachten verminderen door jouw specifieke IgG-antistoffen tegen voeding te identificeren. Met deze thuistest kun je eenvoudig thuis bloed afnamen door middel van een vingerprik. Daarna wordt in ons laboratorium een betrouwbare ELISA test uitgevoerd om IgG-antistoffen tegen voeding te identificeren. Zo krijg je een overzicht van jouw immuunreacties tegen 44, 90 of 270 voedingsmiddelen.
Het rapport bestaat ook uit een gepersonaliseerd voedingsadvies met een eliminatie en provocatie dieet om de voedingsmiddelen te vinden die jouw klachten veroorzaken. Als je je aan dit advies houdt kunnen jouw klachten mogelijk verminderen.
Wil jij ook kijken naar een oplossing? Bestel de test hier.
Voor meer inhoudelijke informatie over de rol van voedselallergie en het immuunsysteem onderliggend aan deze thuistest kun je vinden op de volgende pagina, klik hier.